Shkrime mbi Andreas Dushin

Botohet dhe promovohet në Rumani romani i Andreas Dushit “Në besë të tatuazhit tënd”

Shtëpia botuese “A” në Rumani ka botuar romanin “Në besë të tatuazhit tënd” të shkrimtarit shqiptar Andreas Dushi, përkthyer nga Cătălina Frâncu. Ky botim titullohet “Legenda tatuajului” që në shqip do të ishte “Legjenda e tatuazhit”. Me këtë rast, me datë 14 maj 2024, Muzeu Kombëtar i Letërsisë Rumune ka organizuar në Bukuresht promovimin e …

Botohet dhe promovohet në Rumani romani i Andreas Dushit “Në besë të tatuazhit tënd” Read More »

Botohet në italisht romani i Andreas Dushit “Në besë të tatuazhit tënd”

Me titullin “Ballata del tatuaggio”, është botuar në gjuhën italiane nga Besa Editrice romani i fundit i Andreas Dushit, “Në besë të tatuazhit tënd”, vlerësuar këtë vit edhe me çmimin letrar Atë Zef Pllumi. Ky përkthim është realizuar nga pedagogu i letërsisë së krahasuar, Fabio M. Rocchi me bashkëshorten e tij, znj. Kriselda Rocchi. Në …

Botohet në italisht romani i Andreas Dushit “Në besë të tatuazhit tënd” Read More »

Akad. Floresha Dado për “Në besë të tatuazhit tënd”

Floresha Dado, akademike, studiuese e historisë së letërsisë dhe sjellëse e disa prej lëndëve kryesore të teorisë së letërsisë në hapësirat universitare shqiptare, ka botuar së fundmi librin e saj të ri studimor “Figura-personazh që ‘shihet’ përmes fjalës”. Mes veprave të përmendura për ilustrimin e pjesës teorike të tekstit, akad. Dado përfshin edhe romanin “Në …

Akad. Floresha Dado për “Në besë të tatuazhit tënd” Read More »

Visar Zhiti: Në qytetin e librit, nëpër labirint… Takoj dy autorë, shkrimtarin-gjysh, shkrimtarin-nip

Duke u endur në qytetin e librit, që mund të mos jetë në asnjë hartë, por thjesht në imagjinatë, në labirintet e tij që i ngjajnë një Panairi të ngatërruar, jo si i Prishtinës, shumë më i madh, as si i Tiranës, ndryshe dhe më i madh përsëri, si në metropolet e Europës, por më i çuditshëm, ngjashëm me atë përfytyrimin e Jorge Luis Borges që thotë se parajsën e mendon …

Visar Zhiti: Në qytetin e librit, nëpër labirint… Takoj dy autorë, shkrimtarin-gjysh, shkrimtarin-nip Read More »

Nikollë Berishaj: Në shtjellën e labirinteve të zërit të brendshëm

Vështrim mbi romanin “Në besë të tatuazhit tënd” të Andreas Dushit Gjithmonë edhe si përkthyes, edhe si autor kam qenë shumë i lidhur me titullin e veprës. Është ajo pjesa e saj që të tërheq ose të refuzon në takimin e parë me librin. Është ajo për të cilën, sipas meje, autori mendon më së …

Nikollë Berishaj: Në shtjellën e labirinteve të zërit të brendshëm Read More »

Akad. Gjovalin Shkurtaj: Andreas Dushi, një zë i ri e krejt i veçantë në letrat shqipe

Prelud Deri para do kohësh, edhe mbasi kisha filluar të shkruaja te “ExLibris”, redaktorin përgjegjës të kësaj gazete të re, Andreas Dushin e kisha dëgjuar si emër, kisha dijeni se është një letrar e gazetar nga Shkodra, por, duke u nisur nga emri i mirë që kishte fituar, si dhe nga mënyra se si i …

Akad. Gjovalin Shkurtaj: Andreas Dushi, një zë i ri e krejt i veçantë në letrat shqipe Read More »

Prof. Dr. Alfred Çapaliku: Vështrim periferik mbi romanin “Marrja e gjakut” të Andreas Dushit

Romani sintezë i Andreas Dushit “Marrja e gjakut” e ka origjinën te  “Krye i nandëmbdhetët – Gjaku e gjinija, vllaznimi e kumbarija në Kanù të Malevet” të Kanunit të Lekë Dukagjinit, por në mënyrën sesi është konceptuar dhe në sumusin e tij  strukturon një sistem paradoksal akohor. Prindi i varur në litar  sa paraqitet vetëvrasës …

Prof. Dr. Alfred Çapaliku: Vështrim periferik mbi romanin “Marrja e gjakut” të Andreas Dushit Read More »

Visar Zhiti: Mosha e shkrimtarit, kur romani i një të riu është vërtet i ri…

– Romani “Pragu i braktisjes” i Andreas Dushit dhe një krahasim i rastësishëm me romanin “Amerika ose i zhdukuri” i Franc Kafkës – Mosha e shkrimtarit të ri është e vjetër dhe mosha e shkrimtarit të vjetër është e re dhe ky paradoks ndodh vetëm në letërsi. Shkrimtari i ri ka moshën e veprave të …

Visar Zhiti: Mosha e shkrimtarit, kur romani i një të riu është vërtet i ri… Read More »

Scroll to Top